tisdag 29 oktober 2013

Sista goodbye

Vi har använt upp allt nät på nätstickan så fliitigt som 10 euro på en kväll så inget skype ikväll.
Vi hörs på lördag istället alla som hade menat skype:a me oss ikväll, ska fara å köpa en nätsticka med premium istället imrg så vi inte behöver fylla på hela tiden, kom fram till att det länar sig tillsist, smartbockar! ;) Annars så har vi bara slappat idag och mest inget annat, kollat på en film som omväxling ikväll och funderar nu på om vi ska gå å finna nå mat eller inte + packar ner det sista inför morgondagens utfärd i det vilda. :)
Har fått kläder tillbakas från tvätteriet och dom är så rena å lena så man vill inte packa ner dom igen för man vet hur dom ser ut efter några dagar ute i leran, nåjah Mamma tvättar då vi kommer hem igen,, meen denna gång då ja kommer hem så tror ja att ja hjälper till i fortsättningen, bara så du vet mamsen !! ;)
Mindre trevligt.
En spindel har bitit mig på foten å de sviiiideeer!! och reagerar också på något här men ja vet inte vad, har utslag lite här och där och dom då igen kliar som dom skulle få betalt för minuten!
Vet inte vad det är men men nåjah ja lever ju iaf. :)
Pappa har verkligen varit med oss dom senaste dagarna och det är så roligt å skönt när man känner av det, vi sitter tillsammans varje kväll och kollar upp bibelställen och ber, man sover så mycket tryggare efter och hittills så har allt det vi bekymrat oss över på något vis bara rett upp sig!
Tack alla som ber för oss och ni ska veta att det hjälper väldigt mycket, han hör och han gör! :)

''He känns riktit braa nu'' // Fanny
''Fasst he tri vikona så känns i som vi snart kmr hejm, vejt int va ja ska sej elr hu ja ska sej men joo,,,men entå ere så läng'' //Hanna

Haha fråga efter nå kommentarer eller hälsningar till folket hemma! ;)
Ni ska veta att vi är hemma en sväng om nätterna alla tre och bamsekramar ihjäl er alla flera gånger om dygnet, dagdrömmer som aldrig förr på detta ställe men då stunderna kommer å man kan njuta av denna fantastiska värld så är det uuunderbart!
Afrika är ett fint land och så grönt och orört på något sätt, fridfullt och härligt,,,ooch söta hundar som sjunger åt oss om kvällarna har vi också! VACKEERT! Värsta beethooven!
som sakt så saknar vi er alla väääldans mycket men tillsammans så klarar vi oss och tar en dag i taget. :)

Together
Everyone
Acievies
More

KRAM ,hörs på lördag! :)




Today

Oh happy day!
Dagens ---> Trodde vi skulle vara i 8 dagar framåt i buschen vilket var lite nedstämmande määään...vi ska bara vara fyra dagar sen hotell igen för en natt och sen ut igen i buschen men då har John å Dennis också kommit!! :D Vi e lööjligt nöjda och de sa bli så roligt då dom också kommer!

Vi kommer inte att ta med datorn ut i buschen, vill inte ta nå extra väskor så bloggar först på lördagen efter imrg då! Vi kom överräns om att lägga lite mera tid på att prata via telefon istället för om man skype på datorn så är meningarna en halv minut efter! :'D Dock får man sig ett gott skratt då man ska försöka förklara något!








 Dagens AMAZING!


Annars har dagen spenderats på hotellet och så hoppade vi på mopeder och for in till stan, fyllde på chokladförådet, KREST <3 och lite annat smått å gott!
För tillfället tar vi det lugnt och njuter av våra underbara sängar efter lite mat!
Lyckan man känner inom sig när det kommer nå kännd musik runt en,, :D
Kram på er!
Hörs!

måndag 28 oktober 2013

Gonaattt

MUSUNGUUU!!!

(vit männsika)


Gonatt på er från Afrika!
Bamsekramar från RENA tjejer! :)
Löjligt skönt att få vara på hotell och vi är ivriga inför imrg, ledig heeela dagen lång!

Helgen i bilder

Strakt brödraskap! Bilden är från idag på väg till Kisii, dom har inga bilar så dom hade hyrt en åt oss, syns det kanske att det är en lyxvara!? ;) And sisteeers!! 

Som sakt så är man aldrig ensam, dessa svansar hade vi en dag,,all the way home! Men rätt söta ändå! 
 Skolan


 ''Glada vi till skolan går!''
 Duschen,,tummen upp!

 Uppe på ett berg! Av de vita stenarna blir fat och olika figurer till som sedan säljs i Nairobi och på turistorter!



 I kyrkan!


 Finn tre Finnar och en kanadensare!
 Rummet!
 Toaletten

WE ARE ALIVE!!

Yes yes yees we are alive! Tierd right now but yeees alive!
Hade inget nät ute i buschen så vi kunde inte blogga aaallls, men här kommer lite smått och gott från helgen ute i vildmarken med Leo ,,the lion!
Fredag: Tror det var aldra tyngsta dagen jag varit med om, det nya stället var på ett så vackert ställe, höga berg och dalar och allt var så färgrikt och grönt och underbart , känndes som man kom in i en sagovärld. Men nya männsikor och nytt allt,,igenn.
Det tär på en att måst byta plats å männsikor hela tiden och man får inget tid för sig själv, vi har haft människor runt oss nu hela tiden i tre dagar och det blir sjukt jobbit tillsist, att ha ögon i nacken och någon som fnissar för att du dricker vatten, vi for flera gånger och stängde in oss alla tre i vårt rum och sjöng sånger på svenska för att klara oss!
Fredagen då vi kom dit så var det igen ca. 1000 männsikor som ville skaka hand och sitta och äta med oss, det brast för Fanny och hon orkade inte mera och vi drog oss undan folket, tog inte länge före det brast för mig också, fick inte slut på tårarna så Leo ställde upp och sade att vi var för trötta å äta att vi skulle vila lite. Låg å grät lääänge och tror ja aldrig saknat någon så mycket i hela mitt liv, kan fatta att ingen hamma förstår vad jag menar men vi som är borta och ser allt detta nya så vi vet nu alla tre vad ordet saknad betyder. BOKSTAVLIGEN!
Det är jobbigt att vara i mittpungt vart man än går och att ha någon som övervakar varje steg man tar, ringde och pratade med bästa Bex och Mor å Far och det lugnade ner mig!
Känner oss så små i denna stora värld och just nu skulle en kram av Mor å Far betyda så mycket, skönt är det att få höra deras röster!

Lördagen: Undervisning! Jag och Leo undervisade ungdomarna och Fanny och Hanna var med de yngre barnen, efter lunch så for jag med med de yngre barnen..KAOS! Det stor föräldrar och gamla tanter och ropade, sjöng, pratade och skrattade vid ett staket och barnen ville inte sitta stilla och min översättare ville inte riktit sammarbeta!
''Herden ropade på sina lamm'' (väntade på en swahili översättning)
''Titta detta är en giftig växt''
''Ehhh,, herden ropade på sina lamm..''
Efter en stund så gav vi upp och avslutade halvhjärtat med en sång!
Skulle ta upp telefonen å ta kort men så var den borta....ja fick paniiiiik å sprang å ropa och ingen fatta nåå och ja orka int nåmer, det var droppen så ja sprang hem, jag började be!
Jag var fem före å säga ''Nu får det vara bra för mig del, jag avbryter!'' Så kom vår ''bror'' (en pojke i vår ålder som är Pastor Fredriks son ) å hade hittat den! Det var nå små pojkar som hade hittat den på ängen vi hade undervist på och tagit den och börjat leka med den. Tack för den!
Det drog ner igen efter en lång dag i solen så var vi helt slutkörda och vi bad om kraft!
Efter en lång dag så förestog någon, hej vi tar en promenad och vi tänkte ''hej yes vi får va ifred'' Muhahahahha neejsan du, då kom hela byn vandrande med, återligen fuuulllt av folk runt en!
Men att få gå omkring gick lite bättre ochdet är faktist sjukt vackert här om man bara skulle kunna slappna av lite. Väl hemma blev allt nere igen.
Det känndes som allt bara föll samman och inget funkade, vad håller på att hända?
Vi saknade hem igen väldigt kraftigt och visste att dom hade möte hemma just nu, vi hade tänkt lyssna men eftersom vi inte hade varken sändning, el eller nät så gick det inte.
På kvällen fick vi en stund tillsammans bara vi tjejer och vi kunde mitt i allt elände skratta, allt bara rann av en helt plötsligt och efter en halvtimme stod vi i kyrkan och sjöng!
Vi hade roligt, vi skrattade helhjärtat för första gången, vi sjöng för fulla muggar och bara njöt av känslan, vi förstod inget av vad som hände och barnen och de äldre mammorna hade roligt åt våra försök att imitera deras dansande!
Vi for alla fnissande och med ett brett leende på läpparna till sängs och kunde sova!
På morgonen hade jag fått ett meddelande hemmifrån som fick mig att igen le och väcka trollen, fick veta att dom på en undomsamling kvällen före hade bett för oss.
Vi var helt utan ord när vi läste och en stor tacksamhet kom över oss, vi vet var kraften kom ifrån och tack till alla som hjälpte till! Det betyder mycket för oss och vi tackar också vår Far som lyssnade till era och våra böner! Tack Pappa!

Söndagen: Vi var igen med om en sjukt mäktig kyrkdag, många körer, många som hade hälsningar och en minst sakt högljudd predikan, men oj så mäktigt det kan vara! Hela atmosfären gör det hela så mycket mäktigare och alla är väldigt trevliga, dock lite för på ibland.
På eftermiddagen så kom barnen och ungdomarna efter oss och tog oss till et stooort fält, nu sku vi leka, vet inte vad de är med folket här men alla springer som vinden, det susar om öronen då dom tar fart! Och kul är det tydligen att se oss ''Musungu'' (vita) springa med kjolarna flaxande i vinden.
Efter en timmer springade så tog jag paus och satte mig i gräset, Johanna å Fanny for på rundvarndring me nå tant! Efter en minut av ensamhet så hade jag 10 runt mig som satt å kollade på mig medans jag själv kollade på när dom lekte ngot som påminner om finska ''kirotunno''.
En liten flicka kom med ett litet knyte på ryggen och kom fram till mig och gav mig en liten liten pojke, ja smäääälllte och satt länge med den lille krabaten i famnen. Annars så kan barn vara lite skeptiska mot vita människor för att dom förut inte sett några med denna kille,,han log å skrattade åt mig, han klamrade fasst sig och ja bara njöt. Ja kramade om honom hårt å glömde allt annat!
Vaknade av att jag hade nu 25 pers runt mig och kanske 5 som kände mig i håret, jag lät dem hålla på men efter en stund började det ta sjukt och ja sa 'STOP'' , banen skrattade och fortsatte , nu intensivare. Ja fick totalt paniik och ropade nu flera gånger i desperat försök att få dem å sluta, alla skrattade och det var så svårt med det lille knytet i famnen.
STOOOOP IIT!! JA skrek till och en av de äldre killarna såg min panik och fick dem att sluta, jag har aldrig förr varit så obekväm och aldrig har jag fått obehag av barn förut men nu fick det vara bra.
Efter en stund kom en kille fram till mig och frågade om jag ville ta hem pojken till finland, ja trodde han skämtade så ja sa jaaa och kramade åter om den lille myysingen.
Okey,, 30 000 så e den din,,,,what?,, yees 30 000!
Ja var heeelt utan ord och med 20 ögon på mig så visste jag inte vart jag skulle ta vägen.
''Are you kidding me?''
''No, we are thinking of selling him''
Åter var jag helt totalt förumplad och ville bara gräva ner mig, på samma gång så fanns lusten i mig å ge honom pengarna och rädda barnet från denna värld, låter hemskt men ja skojar int.
3000 euro,,för ett barn, för 3000 euro, de små fingrarna, djupa bruna ögonen, den lille söötnosen.
Jag skulle alrig kunna sätta ett pris på ett barn, siffror fins inte tillräkligt!
''What would you do if you could not get a child with your husband?''
'' Adopt, you dnnt just buy a baby!''
''Hahahaha why not? ''
Återligen var jag utan ord! Den lille började grårta och samma lilla tjej som gett mig honom kom och hämtade upp honom. Jag fick plötsligt ett väldans obehag av människor och ville vara för mig själv, ja fort bort från folkmassan och ställde mig längre bort, nu var Fanny och Hanna tillbakas som tur!
Vi hade alla tre nu igen nog och ville bara bort från folk ett tag, vi for hem!
Måndag idag nudå! Vaknade, packade och trodde vi skulle till en skola och sen till hotellet men nejsan svejsan, nu skulle vi äta,,igen!Hade just fått morgonmål som bestod av kött å chapate (nå sorts bröd) nu sku vi äta bananer å drika limsa, tänkte näää du skojar med mig!
Tillsammans så hjälper vi varandra med maten och nu hjälpte Hanna mig annars ksu ja ha storkna, det är ingen skillnad vart man far så får man gång på gång på gång förklara att vi inte äter mat i så stora mängder som dom gör här, varje gång fattar dom inte det riktit fast man förklarar!..SUCK!

Nu är vi äntligen framme och med en platta chocklad är vi nöjda!
Nu ska vi njuta till tusen i två dagar på hotell och imrg får vi äntligen vara ute och shoppa lite!
Kommer att blogga mera nu cokså när vi ärpå hotell så här var den tillfälliga uppdateringen och mara kommer ikväll och bilder kommer också ett helt inlägg om en liten stund! :)

torsdag 24 oktober 2013

Upp och ner igen!

Jambo everybody!
Här sitter en glad tjej som nu är helt utan smärta i magen,, Tack Gud!
Dagen har sannerligen innehållit händelser med många upp och många ner steg!
Dagen började med att vi släpa upp oss runt 6 imrose för att få se en äkta soluppgång,,MÄKTIIIT! Sjukt vackert landskap vi får vara i ändå!
Sen for vi tillbakas i säng och sov ett par timmar till, runt 9 
packade vi in oss i bilen och startade vår färd mot Kisii!
Före vi for så samlades aaaalla barnen på skolan för att skika med hälsningar till Finland och säga adjö! :)
 Hade en jääätti varm dag idag men med fönsterna på vid gavel så gick det nog ändå rätt bra! Lite över halva vägen så fick vi punka och när vi skulle byta till reservdäcket så var det för lite luft i den, under tiden så samlades barn och stod vi sidan av vägen och nyfiket, inspirerande och med lite rädsla stod dom och iaktog oss vita varelser som stod uttorkade och försökte hålla minerna uppe! Leona gorde det hon gör bäst och samlade barnen och visade hur man gör grodor av pappaer och vi hjälpte till. Under tiden det hände så kom en kille och tog bårda ringarna och for med moppen och fyllde på luft i båda ringarna, han kom tillbakas och for sedan iväg igen. När väl ringen var på, vi hade klart undervisat om grodor så hoppade vi i bilen för att fortsätta vår färd,,dåå upptäkte Leona att hennes telefon var borta poissa!
Timothy var hundra på att det var killen som hade kommit för att hjälpa med ringarna som hade sett chansen och tagit den, vi ilade iväg efter killen och kom ifatt! Vi tjejer fick snällt sitta och vänta i någon by nånstans i något ingemansland så länge Pastorn ville komma till botten med saken!
Ett av barnen hade sett vem som hade tagit telefonen och dom fick tag på tjuvens två bästa kamrater och hans föräldrar så nu sitter kamraterna i finkan tills telefonen eller pengarna är tillbakas!
Känns lite brutal hela situationen men vi kan inget göra just nu.
När vi väl kom till hotellet så for vi med det samma och beställde mat och Leona och Timothy fo och söka efter en penga automat, vi satt, vi åt, vi vänta å vi vänta å vi vänta!
Satt på spikar efter en halvtimme och nålar när timmen hade gått, van skåååne e di!
En ambulans for förbi hotellet i rasande fart och i samma rasande fart så vandrade tankarna iväg och vi började fundera på vad som kanske hade skett!
Vi satt å vänta å vänta å vänta lite till sen vänta vi lite mer och sen lite mera!
Efter ca. Två timmar av vankande, bankande och myror i brallan så svänge ÄNTLIGEN en kännd vit bil in på hotellparkeringen, som tröst kom Timothy med oss och köpa chocklad!
Sjukt häftit att vandra runt i ett supermarket, haha låter lite vierd men när man är med någon man känner sig trygg med så känns det bra att få komma ut i civilisationen lite och vara lite normal av sig,,normal och normal sku igentligen måst sktiv ''jo ja vejt ja e vit'' i panno !
Komiskt hu mkt folk stirrar, man känner sig som värsta Sauli Niinistö! ;)
Skämt åsiido så har vi haft en underbar dag trots allt och vi mår alla bra! Dagalisto e laga tills vi kmr hejm å neti har vi använd liti fö fliitigt så vi måst fyll på me näti rej imrg!
Annaos så gar känslo int ti beskriv att få sta i en dusch och känna rent vatten spola bort lite av leran som satt sig på och att få se sig i en spegel är också något som är nytt för dagen och veckan! :)
Hämskadis saker s¨å man kan si ut, nåjah va kan man och int ork man bry se jär hlr!
Imrg sticker vi igen ut i buschen och ska vara där i tre dagar, tre dagar och två timmar (ingen el) data dvs bilder kommer senare och de kommande inläggen sker med bara text, tar så sjukt länge å få upp en fjuttig bild! Kanske får vi inklämmd en bild men vi får se! :)



 Hotellet med bäkvääääma sängar! :)
 Fin i know
 Tagggaaaaa!!

 HALLELUUJA MOMENT!


 Ute i ingemansland

Barnen! :)

Puss och Kram!! Kanske det kommer ett kort inlägg imrg före buschen också, vi får se! :)

Quaheri och tusen tack igen för alla fina kommentarer och böner! :)


onsdag 23 oktober 2013

FlippFlopp

Heelloo everybody!
Tusen tack för alla syrkekramar, det hjälpte!

Har idag mått mycket bättre och det börjar gå bara bättre å bättre just nu på denna sida världen! Visst saknaden finns alltid där men vi har nu kunnat lite bättre slappna av och börjar sakta men säkert kunna ta emot allt som denna kostiga, finurliga men ändå så härliga kulturen här har att erbjuda! :) Det känns nu också som att när man börjar komma nära personer så går det också så mycket bättre, synd bara att det blir totalt nya från fredag frammåt!

Men än ska vi bo hos Pastor Timothy och hans familj så ännu behöver vi inte börja sakna dem!

Undervisningen gick helt super idag för oss alla och dagen bara susat iväg, vi hade idag om uttrycksförmåga med barnen, vi berättade först en historia och sen fick barnen själv tekna något från historien, sen ska vi gämföra med klasser hur dom uttrycker sig olika! 
 Vi har nu också flätorna på plats i håret, Fanny orka int sita men jag å Hanna har döm på plats, sjukt skönt å ha håri upp and away!

Annars har vi idag haft sjukt roligt med Timothy, hans fru och hans dotter Dorka som bor här på skolan och arbetar här på heltid, härliga männsikor som vi fått lär känna och man kommer att sakna ihjäl sig efter dom när man måste byta ställe. Nu byter vi imrg ställe så e vi på hotell en natt, sen ut i buschen för fyra dagar sen igen på hotell och sen ut i buschen igen för 8 dagar sen igen hotell,,,OSV. Sku nästan heldre vara på ett ställe just nu, spec. då man just nu faktist börjar trivas!

Nåjah de sekert nya saker som bara vänttar på att få upplevas på andra ställen också!















Börjar nu också bli lite vanare med småkrypen. En myra kom krälandes på ''golvet'' här och jag skrek till '' Ojh en myyro,,PANG så va flippfloppan på a''

Ett skratt kom från rummet brevid och Fanny tyckt he va skoj ''Nu lååter i Ojh en myyro san PANG men tä hejm sku i va EN MYYYYROOOO SPRIIING!!''

Jah va ska man säg, ja e som ja e och ja har alltid haft svårt me småkryp men här,,man kan int spring så fort he krälat uppet bejni. ;) OCH var vi bor just nu så har vi bärgsklättrande möss,,dvs möss som gillar att krypa upp och ner längs väggarna, kul att tänka på när man sluter sina ögon om kvällarna! :) MYYYS!

Vi kommer att ta en tretimmars dusch på var imrg på hotellet och kanske för någon minut får man känna sig ren, toaletten skall också användas flitigt!,

Gjorde misstaget och frågade varför männen här har så långa naglar,,fick svaret att ''Dom använder inget toapapper här '' Rästen kan man väl tänka ut själv,,,ugggh!



Annars så mår vi å lever, kvällarna är mörka och dagarna fruktelis så varma, tur att kvällarna är mörka dock, man ser inte riktit vad man äter till kvällsmål, hade kykling igår men tror nog det var mera innälvor än själva kyckling som tur hade strömmen gått så det var tugga svälj metoden!

Tjulahopp nu ska vi suoov! :)

KRamar från Afrikaa!